Vorige week kreeg ik de vraag of Koolhydraatarm eten duur is. Helaas blijkt uit verschillende onderzoeken dat gezond eten duurder is dan ongezonde producten. Een zak diepvriespatat is goedkoper dan pizza maken met amandelmeel er in. En waar een zak rijst nog geen euro kost, ben je voor dezelfde hoeveelheid bloemkoolrijst meer dan het dubbele kwijt.
Toch denk ik dat koolhydraatarm eten niet per se duur hoeft te zijn. Ik geef je graag 5 tips om te besparen.
1. Ga naar de markt
Mijn favoriete uitje. Op de markt koop ik wortelpeterselie voor de aardappelanders, sla voor onder de cheeseburger en ook courgette kan je hier goedkoop scoren. Ter vergelijking; een zakje gesneden ijsbergsla kost bij Jumbo ongeveer een euro voor 200 gram. Een krop sla kost ongeveer hetzelfde, op de markt is het zelfs goedkoper, maar je krijgt wel 3 of 4 keer zo veel sla. Ik vind het niet alleen lekkerder, het blijft ook langer vers. En staat gezond in de koelkast, hoewel dat niet een heel sterk argument is 😉
2. Producten bij de budget supermarkt
Bij bijvoorbeeld de Aldi & Lidl worden heel veel koolhydraatarme producten verkocht. Ik vind zowel de Griekse Yoghurt als het Koolhydraatarme brood van Lidl zelfs het allerlekkerst! Ook bijvoorbeeld noten, kaas, (ongeklopte) slagroom, vlees & eieren koop ik bij voorkeur bij deze winkels.
Iedere maandag delen wij de foldertips van supermarkten. Door producten in de aanbieding te kopen kan je veel besparen. Zo heeft Holland & Barret (voorheen De Tuinen) regelmatig amandelmeel in de aanbieding.
3. Plan je eten
Zo gooi je zo min mogelijk weg! Van een overgebleven restje groente maak je makkelijk een soepje. Of gooi het door je eiermuffins. Een emmertje Griekse Yoghurt toch iets teveel? Maak er knoflooksaus van voor op je shoarma!
4. Fill je vriezer
Engels is niet mijn sterkste punt, dingetjes invriezen misschien wel. Brood en soep die ik maak van een restje groente vries ik bijvoorbeeld in. Ik heb altijd pecannotencakemuffins in de vriezer en als ze het redden ook de bounty’s. En frikandellen natuurlijk, daarover later meer. Maar ook bijvoorbeeld ongeklopte slagroom kan je invriezen, in een ijsklontjesvorm bijvoorbeeld. Zo heb je altijd room op voorraad en hoef je niks weg te gooien.
5. Maak courgettespaghetti, bloemkool- of broccolirijst zelf
De supermarkten verkopen steeds meer kant- en klare koolhydraatarme producten. Hartstikke slim, want het wordt steeds populairder! Het is alleen wel relatief duur…. Als je een rasp hebt maak je bloemkool & broccoli-rijst heel makkelijk zelf. Je kan het helemaal op raspen, inclusief het stammetje. Courgettespaghetti maak je met een spirelli, bijvoorbeeld deze spirelli met schoonmaakborsteltje. Of deze, kost maar een tientje en werkt prima!. Ook pompoen kan je makkelijk zelf snijden. Als de pompoen nog hard is doe je hem even in de magnetron of oven, als de pompoen wat zachter geworden is kan je het makkelijk snijden.
6. Maak het niet te ingewikkeld
Want dat is helemaal niet nodig. Hoe meer ingrediënten, hoe duurder. Natuurlijk zijn er allerlei lekkere gerechten, ook in de Koolhydraken boekjes. Maar je hoeft echt niet altijd complete gerechten te maken. Waarschijnlijk deed je dat voor je kha/khb ging eten ook niet. Gewoon een stukje vlees met groente is ook lekker. Of shoarma met sla. Op pagina 30 in de startgids vind je een lijst met simpele gerechten die echt niet veel hoeven te kosten.
Bonustip; frikandellen for president
Deze kan natuurlijk niet ontbreken…. Een beetje flauw, maar dit is sowieso mijn goedkoopste maaltijd van de week. Ik eet altijd wat groente met 2 frikandellen met mayonaise. Een Mora Frikandel kost normaal gesproken ongeveer € 0,25 maar ik koop ze natuurlijk in de aanbieding. Als er geen frikandellen in de vriezer liggen word ik spontaan onrustig! En dan krijg ik direct behoefte aan een reep Tony Chocolonely. En die is duurder dan een courgette….. Gelukkig maar! 😉
Heb jij de Koolhydraken Startgids nog niet in huis? Bestel hem hier!
of lees hier meer informatie