Taart? Ach nee, dat mag jij niet…

Gisteren was ik bij iemand op visite en zij had taart gebakken. Laat ik taart nu heel erg lekker vinden… Vol medelijden krijg ik een blik: “Ach, oops! Dit mag jij niet!” De taart zag er prima uit, maar ik besloot het inderdaad niet te nemen. Toch kan ik niet ontkennen dat ik een kleine error kreeg; IK MAG NIET? Wie bepaalt dat?
Ik wil maar eens per week cheaten en doe dat dan met iets waar ik zelf voor kies. Maar later dacht ik er nog eens over na. Het is natuurlijk super lief bedoeld en ook fijn, fijner dan iemand die je probeert over te halen “ach joh, neem toch, is zo gezellig!”. Maar toch klinkt het raar dat je iets niet zou mogen. Ik deel graag mijn 3 tips om hier mee om te gaan.

1. Jij mag alles, maar je wilt het niet
Niemand kan jou verbieden iets te eten. Er bestaat gelukkig geen koolhydratenpolitie, maar ook andere mensen verbieden je niks. Het gaat er om dat jij zelf iets niet wilt eten, omdat je een doel hebt op de langere termijn. Ik voel mij fitter als ik minder koolhydraten eet, ik wil over 3 maanden nog graag 5 kilo lichter en wat fitter zijn en ik wil me goed blijven voelen. Dat is de reden dat ik nu niet voor het taartje kies, niet omdat ik het niet mag. Het lijkt hetzelfde, maar als je medelijden met jezelf hebt dat je iets niet “mag” is het veel moeilijker vol te houden dan wanneer je je beseft dat je hier zelf voor kiest.

2. Trek je niets van anderen aan. En soms ook niet van jezelf
We doen een heleboel aannames. Wat zullen anderen er van vinden dat jij weer eens op dieet bent? Of lijkt het aanstellerig het likeurtje bij de koffie niet te nemen?
Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat het niet ongezellig is als jij niet eet wat je wordt voorgeschoteld. Andere mensen zeggen dit soms, of jij denkt dat anderen dit gaan zeggen. Onzin! Jij bepaalt zelf wat je wel of niet eet en nee zeggen levert je meer op dan het toch eten. Ik heb veel mensen in mijn omgeving verteld dat ik koolhydraatarm eet, dat scheelt al een hoop van dit soort gesprekjes. Ik gun mijzelf een gezond lichaam en ga er vanuit dat de mensen om mij heen dat ook doen.

3. Plan je cheats en wees trots op wat je doet!
Nooit meer iets eten met veel koolhydraten is natuurlijk onzin en helemaal niet nodig. Als je maar bewust kiest. Het kan helpen af te wegen of je jouw β€œcheat” een 8 of hoger waard vindt. Want cheaten met eten dat je eigenlijk maar een 6 geeft is toch zonde? Ik probeer maximaal eens per week te cheaten, maar dan wel bewust en niet een hele dag maar een maaltijd. Dus de ene keer dan ijsje maar niet, omdat ik dat weekend lekker uit eten ga. Of ik eet vrijdagavond i.p.v. de bitterballen lekker het kaasplankje, omdat ik de zondag een zakje m&m’s wil tijdens de film.

Als laatste hoop ik dat je trots bent op wat je doet. Je bent gestart, hebt misschien het boekje gekocht, je bent al even bezig of je hebt al heel veel goede dagen gehad en bent al lekker afgevallen of voelt je fit. In welke fase je ook zit, je bent hartstikke goed bezig! Dus niet focussen op wat er een keer minder goed gaat, maar focus op de goede stap(pen) die je zet en wees trots op jezelf! Niemand valt in een rechte lijn naar beneden af en dat hoeft ook helemaal niet. Heel veel succes en geniet van de 8+ cheats! πŸ˜‰

Koolhydraatarm eten; 5 Budgettips

Koolhydraatarm eten; 5 Budgettips

Vorige week kreeg ik de vraag of Koolhydraatarm eten duur is. Helaas blijkt uit verschillende onderzoeken dat gezond eten duurder is dan ongezonde producten. Een zak diepvriespatat is goedkoper dan pizza maken met amandelmeel er in. En waar een zak rijst nog geen euro...

Lees meer
Kortingscode

Kortingscode

Sorry; kort antwoord op deze vraag. Bij Koolhydraken werken we niet met kortingscodes. In deze blog vertel ik je graag waarom we geen gebruik maken van de zo vaak gezochte kortingscodes.Per maand wordt er een paar honderd keer gezocht naar een Koolhydraken...

Lees meer