Wat is het verschil tussen de Startgids en de Receptenbundels?

In de Startgids (boekje 1) vind je alles wat je moet weten om te beginnen met Koolhydraatarm of Koolhydraatbeperkt eten. De theorie wordt uitgelegd en per eetmoment wordt aangegeven wat je kan eten en drinken. Daarnaast vind je ongeveer 20 recepten met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan kopen. Na de uitleg en recepten vind je nog een stukje over de juiste mindset, wist-je-datjes met extra tips en handige productlijsten.

In de receptenbundels (boekje 2 en 3) staan uitsluitend recepten. Je vindt hier per boekje 30 extra recepten, nog steeds makkelijk te maken en met opnieuw alleen maar ingrediënten uit de supermarkt.

Staan er in het Koolhydrakenboekje ook weekmenu's?

Nee, die staan er heel bewust niet in. Koolhydraatarm eten kan heel makkelijk zijn, maar als je dit als een dieet ziet wat je een paar weken doet en dan niet meer heeft het weinig zin. Door lijstjes te maken per eetmoment kan je zelf je eten kiezen. Hierdoor is het beter vol te houden en voelt het niet als een dieet. Ik geloof er niet in dat als een ander bepaalt wat ik moet eten, dat ik dat dan kan volhouden. Natuurlijk is een voorbeeld altijd handig, deze staat er in.

Voor hoeveel personen zijn de recepten in de Koolhydrakenboekjes?

Dat verschilt! Een deel van de recepten is te maken voor 1 persoon, maar bijvoorbeeld ovenschotels zijn vaak voor meer porties/personen. We gaan bij de recepten altijd uit van de ingrediënten die we gebruiken en de porties daarvan.

Als je een recept alsnog voor 1 portie maakt kan het dan zijn dat je van een ingrediënt een deel overhoudt, maar doordat we alleen “normale” ingrediënten gebruiken kan je dit makkelijk ergens anders voor gebruiken. Wij vinden het zelf altijd fijn extra te maken, om zo later de week een keer niet te hoeven koken of om vast wat in te vriezen voor een andere keer.
(Niet dat het de vriezer vaak haalt, want wij houden van koude left-overs bij de lunch….)

Overigens hoef je voor gezinsleden niet apart te koken als jij koolhydraatarm gaat eten. Zie hiervoor ook de vraag “is dit te combineren met een gezin”.

Tip voor als je alleen eet: als je courgette-spaghetti gaat maken koop dan een losse courgette ipv een bakje van 400 gram. Met een spirelli maak je makkelijk zelf spaghetti, goedkoper & lekker vers!

Kan ik Koolhydraken combineren met een gezin?

Absoluut! Het is een misvatting dat kinderen koolhydraten bij het diner nodig hebben, overdag krijgen ze al meer dan genoeg koolhydraten binnen.

Ontbijt, lunch & tussendoortjes zijn meestal niet de uitdaging. Bij het avondeten kan je eventueel wat aardappelen/rijst/pasta toevoegen voor je gezin. Het is niet nodig apart te koken. Als je bijvoorbeeld een pasta maakt, kan je voor je kind(eren)/partner “normale” pasta koken en wel dezelfde saus eten. In het boekje staat o.a. een aardappelanders en een zuurkoolschotel die bij kinderen en partners erg populair is.

Heel grappig, want vaak hebben ze niet eens door dat je iets hebt gemaakt dat koolhydraatarm is. Of je maakt shoarma, maar dan voor je gezin met een broodje. In de Facebookgroep vind je veel tips van andere ouders!

P.s. als je je kids (of man/vrouw/opa/oma/vage kennis) mee laat eten krijgen ze vaak stiekem ongemerkt wat extra groente binnen. Heel vaak zonder te mopperen zelfs!

Is iedereen succesvol die het Koolhydraken boekje gebruikt?

Nee, zeker niet. Helaas! We krijgen veel succesverhalen te horen en krijgen dagelijks berichtjes van mensen die afgevallen zijn en/of veel lekkerder in hun vel. Maar er zijn ook mensen die heel streng van start gaan, misschien wel iets te streng, maar daarna terugvallen. Dat is ook de reden dat wij koolhydraatbeperkt eten als een lifestyle zien en niet als een dieet. Als je jezelf van alles ontzegt en te streng bent, is de kans dat je afhaakt veel groter.

Ik heb geen Facebook, waarom is er geen groep op Instagram?

Omdat Instagram niet overzichtelijk is voor de manier waarop wij de community hosten. Er zijn leden die speciaal voor de groep een account op Facebook aanmaken zodat je toch de extra tips en recepten kan zien. Mocht er in de toekomst mogelijkheid zijn om op Instagram een pagina aan te maken waar anderen ook kunnen posten dan zullen wij dit zeker doen, maar dat is niet de verwachting.
Uiteraard kan je ook zonder de extra tips, recepten & motivatie van mede-Koolhydraken heel goed uit de voeten met de startgids. Het is daarom zeker niet nodig lid te worden van de Facebookgroep. Het is alleen bedoeld als gratis extraatje voor onze klanten.

Ik heb een lactose-, gluten,- of notenallergie en/of eet geen kaas/ei/vlees/vis. Heb ik dan iets aan het Koolhydraken-boekje?

De uitleg over hoe wij koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt is eenvoudig en houdt daarom geen rekening met bepaalde dieetwensen en/of allergieën.. Wij gebruiken in de recepten wel noten, kaas, eieren, vlees, vis & zuivel, maar zeker niet alleen maar. In de eetlijstjes, productlijsten en recepten zullen producten staan die je wel mag of je kan een ingrediënt weglaten of vervangen. De een zal daarmee genoeg keuze hebben, de ander vindt het zelf moeilijker het onderscheid te maken en zal vinden dat er te weinig overblijft. Wij vinden het daarom lastig volmondig “ja” of “nee” te beantwoorden op deze vraag, want we krijgen hier ook echt verschillende reacties op. De een is verrast door hoe makkelijk het aan te passen is naar een bepaalde dieetwens zoals bijvoorbeeld vega, de ander vindt het “niet van deze tijd” dat we in vrijwel alle diner-recepten vlees gebruiken.

Het is heel erg goed mogelijk glutenvrij & koolhydraatarm te eten! In de groep zijn een aantal leden die dit ook doen. Als je glutenvrij eet dan eet je al veel minder koolhydraten dan “normaal”. Wij gebruiken ik de startgids en receptenbundel wel een aantal producten die gluten bevatten, maar niet veel. Je zult dit dus zelf moeten aanpassen, als je twijfelt kan je altijd (na bestelling) de Facebookgroep checken. 

Ook zuivel weglaten is prima te doen bij koolhydraatarm omdat er veel plantaardige varianten zijn die weinig koolhydraten bevatten. In de Facebookgroep vind je hier ook meer informatie over. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging per mail direct na bestelling. 

Als je weinig groente kan verdragen is het lastiger koolhydraatarm te eten omdat we minder fruit eten i.v.m. de fruitsuikers. Hoewel we zeker niet alleen maar op een stukje sla knabbelen de hele dag verstoppen we stiekem wel veel groente in de gerechten om hier je vitamines uit te halen. Heel vaak horen we dat bijvoorbeeld kinderen of partners niet eens doorhebben dat je koolhydraatarm eet, maar als je echt helemaal geen groente lust zouden wij geen koolhydraatarm aanraden.

Wij hebben de Koolhydraken Startgids & Receptenbundel heel algemeen en toegankelijk gehouden en niet specifiek aangepast op een bepaalde voedselvoorkeur of allergie. Wij denken dat er genoeg keuze is, niet alleen rekening houdend met allergieën maar ook met voorkeuren qua smaak. Om die reden hebben wij het breed gehouden.
Mocht je dit lastig vinden, dan kan je altijd in de besloten groep checken wat een goede vervanger voor een bepaald product is. Wij zijn niet medisch geschoold en kunnen daarom inhoudelijk niet adviseren, mocht je twijfelen overleg dan altijd met een arts.

#eindespreekbeurt 

 

Wil jij je ook fitter of slanker voelen zonder gedoe?

Wanneer wordt mijn boekje verzonden?

PostNL verstuurt jouw bestelling altijd binnen 1 werkdag. Als je voor 17.00 uur bestelt wordt het dezelfde dag verzonden, als je na 17.00 uur een bestelling hebt geplaatst wordt dit de volgende ochtend direct verstuurd. De brievenbuspost wordt op dinsdag t/m zaterdag bezorgd door PostNL. Je ontvangt een T&T zodra jouw bestelling onderweg is.

Hoe verzenden jullie mijn bestelling?

Wij versturen de bestellingen als brievenbuspakket met PostNL, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. We sturen jouw boekje(s) in een enveloppe met bubbelplastic of een doosje.  PostNL bezorgt de brievenbuspost op maandag t/m zaterdag. Je ontvangt een Track & Trace code per mail zodra jouw bestelling onderweg is.

Wordt mij bestelling gratis verzonden?

Als je 3 boekjes/producten bestelt betalen wij de verzendkosten. Bij 1 of 2 boekjes vragen wij een bijdrage van 2,95 voor een brievenbuspakket bij PostNL. Helaas wil PostNL nog steeds niet gratis bezorgen voor ons…. wink

Kan ik het roze boekje nog bestellen?

Het roze boekje is de startgids. Deze is van omslag veranderd, maar is inhoudelijk gelijk gebleven. Als je dus de startgids bestelt heb je het roze boekje! Maar dan met een andere omslag 🙂

Kan ik een kortingscode krijgen of gebruiken?

Nee, wij gebruiken geen kortingscodes. De prijzen zijn altijd voor iedereen gelijk en staan vermeld op de website. Heel soms verkopen we B-keuze artikelen als er iets mis gaat in het magazijn en er licht-beschadigde boekjes zijn. We communiceren dit dan via onze social media kanalen. Maar om antwoord op de vraag te geven; we gebruiken bij Koolhydraken geen kortingscodes.

Waar is de besloten Facebookgroep voor?

In de besloten Facebookgroep laten we alleen mensen toe die het Koolhydraken boekje volgen. Zo weten we zeker dat we met een groep mensen zijn die allemaal dezelfde manier van koolhydraatarm eten volgen. Of in ieder geval kennen… 😉 In de groep vind je verschillende tegeltjes met extra recepten, tips, eet-ideetjes etc. Als je in de groep komt, kijk dan bij het voorsteltegeltje wie je mede-Koolhydraken zijn die ook onlangs zijn gestart!

Waar vind ik de besloten Facebookgroep?

De besloten Facebookgroep vind je hier: https://www.facebook.com/groups/koolhydrakenbeslotengroep/ 
Uitleg over hoe de besloten Facebookgroep werkt vind je hier.

Ik heb geen Facebook, waarom is er geen groep op Instagram?

Ook zonder de besloten Facebookgroep kan je met de startgids helemaal uit de voeten, het is echt een extraatje. Maar om de vraag te beantwoorden;
Omdat Instagram niet overzichtelijk is voor de manier waarop wij de community hosten. Instagram biedt niet de mogelijkheid om met duizenden leden berichtjes te posten zoals dat op Facebook wel kan.

Er zijn leden die speciaal voor de groep een account op Facebook aanmaken zodat je toch de extra tips en recepten kan zien. Mocht er in de toekomst mogelijkheid zijn om op Instagram een pagina aan te maken waar anderen ook kunnen posten dan zullen wij dit zeker doen, maar dat is niet de verwachting.

Uiteraard kan je ook zonder de extra tips, recepten & motivatie van mede-Koolhydraken heel goed uit de voeten met de startgids. Het is daarom zeker niet nodig lid te worden van de Facebookgroep. Het is alleen bedoeld als gratis extraatje voor onze klanten.

Waarom verkopen jullie geen abonnementen?

Wij verkopen alleen losse boekjes. We houden er zelf niet van om ergens aan vast te zitten, dus we gaan ook geen abonnementen ontwikkelen in de toekomst.
Wil je toch structureel steun? Je zou dan de online cursus kunnen overwegen. Ook dit is geen abonnement, maar je kan dan wel voor een aantal maanden support krijgen. Klik hier voor informatie over de cursus.

Ruim 175.000 anderen gingen jou voor en kochten de Koolhydraken boeken

Wat is KHA eten nou precies?

Als je koolhydraatarm gaat eten skip je suiker en andere koolhydraten (deels) uit je menu. Zo eet je bijvoorbeeld geen/minder pasta, rijst, brood & aardappels. Voor al deze producten zijn vervangers die je gewoon bij de supermarkt kan kopen.

Ik mag geen noten, wat kan ik dan doen?

Hoewel wij niet houden van amandelmeel als je dit proeft, gebruiken we wel een beetje in een aantal recepten. Je kan dit vervangen door kokosmeel. Dat is iets droger, maar kan je oplossen door wat extra room/boter/roomboter smile

Is koolhydraatarm eten ingewikkeld?

Vond ik wel! Ik heb al een aantal pogingen gedaan, maar ik haak direct af als ik allerlei vreemde baksels moet gaan maken en eten. Juist daarom heb ik Koolhydraken geschreven. In de supermarkt zijn namelijk allemaal koolhydraat-arme producten te koop. Zo hoef je niks online te bestellen, niet onnodig moeilijk te doen in de keuken en kan je een heel aantal dingen die je nu al eet waarschijnlijk gewoon blijven eten.

Ik eet keto, kan ik dan met jullie boekjes werken?

Wij eten bij koolhydraatarm maximaal ongeveer 25 gram koolhydraten per dag. Dat is dus wel echt koolhydraatarm, waarbij we ongeveer de helft van de kh voor diner gebruiken. Toch vinden wij dit niet echt streng keto, omdat wij wel bijvoorbeeld koolhydraatarm brood en crackers eten. Als je echt streng keto gewend bent en alleen vlees, vis, eieren, kaas & groente eet, dan past Koolhydraken niet bij je. Sorry!

Ben je de hele dag alles aan het tellen?

Nee, want ook dan voelt het als een dieet. Wij tellen af en toe een dagje de koolhydraten, maar zeker niet iedere dag. De eerste dagen is het misschien even wennen, maar de lijstjes in het boekje zijn heel duidelijk en je weet daardoor snel wat je wel en niet kan eten.

Is Koolhydraatarm (of koolhydraatbeperkt) eten wel lekker?

Vind ik wel! En ik hou ontzettend van brood, aardappels & pasta…. Bij koolhydraatarm eten eet je geen aardappels, pasta, het normale brood en de rijst. Maar er blijft genoeg over en er is overal koolhydraatarm brood te koop dat hartstikke lekker is! Dit is een voorbeeld van wat ik op een dag eet:

  • Ontbijt: Griekse yoghurt met frambozen en granola
  • Tussendoor: KHA cake of bounty (ZO lekker)
  • Lunch: Crackers of kha brood met kaas of vlees, salade of een omelet
  • Tussendoor: blokjes kaas of noten
    Diner: Pizza, lasagne, frikandellen (ja, echt!), shoarma, snert…..
  • Avond: liefst een witte wijn. Of Cola Zero.Nu we dit doornemen krijg ik alweer honger….. #storyofmylife

Als je stopt met koolhydraatarm eten kom je toch zo weer aan?

Dat is inderdaad wat veel mensen zeggen. Maar met ieder “dieet” is het zo dat je aankomt als je daarna weer gaat eten zoals normaal. Ik raad je aan dit als een lifestyle te zien. Om af te vallen kan je een periode koolhydraatarm eten, maar daarna zul je op de koolhydraten moeten blijven letten. Kies er bijvoorbeeld voor om 1 of 2 keer per dag een koolhydraatarme(re) maaltijd te eten. Doordat je je waarschijnlijk fitter voelt, is dit niet zo ingewikkeld. Als je merkt dat je wat aankomt kan je weer even op de inname gaan letten of probeer een beetje (extra) te bewegen.

Is het koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eten alleen goed voor als je wilt afvallen?

Zeker niet! Veel mensen voelen zich veel fitter als je op je koolhydraten let. Dit komt voornamelijk doordat je afkickt van suikers, waardoor je minder snel trek hebt in ongezonde dingen. Ook voor bijvoorbeeld mensen met diabetes is het belangrijk niet teveel koolhydraten binnen te krijgen.

Krijg je honger als je KHA gaat eten?

Koolhydraatarm eten is makkelijk vol te houden omdat je geen honger hebt en je er juist voor moet zorgen dat je voldoende vetten binnenkrijgt. Deze vetten worden je nieuwe brandstof. De eerste 2 of 3 dagen is het even wennen omdat je lichaam overschakelt naar vetverbranding en omdat je afkickt van de suiker. Je kan ook een beetje hoofdpijn krijgen. Honger is absoluut niet nodig, je kan genoeg tussendoortjes eten en na de eerste dagen is het hongergevoel (behoefte aan suiker) snel weg.

Hoeveel val je af door koolhydraatarm te eten?

De eerste week of twee weken val je wat meer af, soms wel 2 of 3 kilo per week. Daarna val je, als je je goed aan het KHA houdt, ongeveer 0.5 tot 1 kg per week af.

Mag je cheaten?

Uiteraard, want dat bepaal jij zelf. Maar hou er wel rekening mee dat als jij iedere week een of twee dagen toch teveel (fruit)suikers neemt, je lichaam uit ketose gaat. Het duurt dan opnieuw 2 dagen om weer over te gaan op vetverbranding. Samen met de dag dat jij cheat en de dag dat je je extra gewicht weer kwijt moet raken lijn je dus eigenlijk nauwelijks. Ik zou aanraden dan misschien koolhydraatbeperkt te gaan eten, of om heel bewust af en toe een dagje te cheaten.

Mag ik nooit meer pasta, aardappels, chips, snoep of patat?

Nee, noooit meer! Grapje natuurlijk… Niemand zou dat zijn/haar hele leven volhouden. Het gaat, zoals bij veel in het leven, om de juiste balans. Van een keer een lekker patatje met word je structureel geen kilo’s zwaarder. Als je de pasta & aardappels echt niet kan missen kan je starten met koolhydraatbeperkt, ook hierover vind je uitleg in de startgids. We raden dan aan om bijvoorbeeld ontbijt & lunch koolhydraatarm te doen en het avondeten wat hoger in koolhydraten dus met wel wat pasta of aardappels. 
Hoe minder koolhydraten, hoe minder “hongergevoel” maar iedereen is anders. Als jij je lekkerder voelt bij iets meer koolhydraten en dat is voor jou beter vol te houden, dan moet jij gewoon koolhydraatbeperkt gaan doen. Probeer vooral wat voor jou werkt!
p.s. We horen wel heeel vaak van mensen die tegen het missen van pasta/aardappels/rijst op zien dat het ze verrast hoe lekker er gegeten wordt en dat er later alsnog voor kha wordt gegaan. 

Mag je nog wel wat lekkers?

Je mag genoeg lekkers! Mijn ervaring is dat je even moet wennen. Maar je kan gerust een wijntje drinken, je kan heel lekkere koolhydraatarme cake bakken en zelfs pizza!

Is het koolhydaatarme eten duur?

Als je allerlei dure producten online gaat bestellen wel. Er is van alles te koop! Ik doe dat nauwelijks en dan hoeft het niet duurder te zijn. Als je de ochtend yoghurt eet, de middag een salade en de avond een stukje vlees/vis met groente is dat niet veel duurder dan normaal. Ik merk zelf dat ik graag afwissel en soms vooral aan de salade wat meer geld uitgeef door alle ingrediënten, dus ik geef misschien wel wat meer geld uit. Ook het amandelmeel wat je voor baksels kan gebruiken is duur, kokosmeel is goedkoper. Voordeel is wel dat de amandelmeel regelmatig in de aanbieding is bij bijvoorbeeld Holland & Barrett (voorheen De Tuinen).

Staan er veel recepten in het boekje met vis?

Nee, want wij houden zelf ook niet zo van vis… 😅. Tenminste, niet als je nog ziet dat het vis is. In de receptenbundel staat wel een ovenschotel met zalm en er staat sushi in. De sushi kan ook zonder vis!

In de startgids staat in de productlijsten wel vis, omdat het nu eenmaal kha is. Mocht je dus juist wel van vis houden; geniet er van!!

Kan je nog uit eten?

Jaaa, dat kan! Anders was ik er nooit aan begonnen ;). Je kan er natuurlijk voor kiezen een maaltijd geen koolhydraatarm te doen (tip; doe een maaltijd en niet direct het hele weekend), of je kan voor vlees gaan. Als je in plaats van frietjes extra groente bestelt en als sausje neem je bijvoorbeeld mayonaise of kruidenboter dan zit je goed. Vooraf carpaccio in plaats van een stokbroodje en je kan gewoon uit eten.